Race 6 Real80 Groningen - One5Mini

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Races > 2018
In het weekend van 18/19 augustus is bij Real80 in Groningen de 6e race van de One5Mini cup verreden. Deze race viel samen met de 4e race van het NK toerwagens.
Zaterdag: Training
We hadden het mooie aantal van 10 inschrijvingen voor deze race, en zoals gebruikelijk was bijna iedereen al op de zaterdag aanwezig om te trainen en om de auto goed af te stellen.
We zagen op de zaterdag ook een nieuw gezicht; Ed van de Vijver. Hij heeft in het verleden veel offroad gereden met Baja’s, maar nu heeft hij het zand verruild voor het asfalt. Wilbert had zijn auto weer in orde, dus hij was ook weer van de partij.
Na een circuit met héél veel grip (Velp) en een circuit met weinig grip (Apeldoorn), zaten we nu in Groningen op een circuit wat daar tussenin zat. Op de racelijn –herkenbaar aan de zwarte lijnen door het rubber wat daar is neergelegd- was veel grip, maar daarbuiten was er merkbaar minder grip. Op het begin van de trainingsdag zag je redelijk wat auto’s in de rondte glijden. Men had wat moeite om de achterkant van de auto netjes achter de voorkant van de auto te houden. Naarmate de dag vorderde werden de afstellingen verbeterd, en gingen de rondetijden gestaag omlaag.
Marco en Barry hadden wat problemen met hun motor, maar die wisten ze allebei weer op te lossen. Daarnaast wist Rob preciès voor een andere auto in de rondte te gaan, wat resulteerde in een flinke tik in de zijkant van zijn auto en een verbogen uitlaat. Uitlaat in de bankschroef, en even flink trekken aan de andere kant van de uitlaat, en alles paste weer!
De dag werd afgesloten met een barbecue die door Real80 georganiseerd werd.
Zondag 19 augustus : Raceday
Tijdens de eerste kwalificatieheat was Barry meteen erg snel. Hij wist als eerste een kwalificatieheat van 24 ronden te rijden. John, Marco, Rob en Gert-Jan kwamen tot 23 ronden. Voor Dannie ging de eerste kwalificatiesessie wat minder, want hij ging van de baan waardoor hij een boel tijd verloor.
In de tweede kwalificatieserie wisten John en Marco en Gert-Jan hun tijden een stuk scherper te zetten, maar ze kwamen niet aan de 24 ronden die Barry in de eerste heat had neergezet. Dannie, Barry en Rob hadden technische problemen in hun 2e kwalificatieheat. Chris en Samuel wisten zich in hun 2e kwalificatieheat ook te verbeteren, en kwamen ook aan de 23 ronden.
De wedstrijdleiding hield alles goed in de gaten, en waarschuwde Chris dat hij wat minder door het gras moest rijden.
In de derde kwalificatiesessie werden de tijden allemaal nog nèt wat scherper gezet, maar aan de 24 ronden van Barry wist niemand te komen.
De eerste startplek was voor Barry, op een paar seconden afstand gevolgd door Rob, John, Marco, Gertjan, Samuel en Chris, die allemaal erg dicht bij elkaar in de buurt zaten. Dannie, Ed en Wilbert maakten de top 10 compleet.
De start in Groningen is altijd een beetje tricky, want er zit een scherpe bocht in de startopstelling. De start verliep goed. Barry was als eerste door de eerste bocht. John wist in de eerste bocht Rob in te halen, en daarmee de 2eplaats te veroveren.  Dannie had een goede start, en wist vanaf zijn 8e startplek al snel naar voren te komen. In de beginfase van de race liep het groepje van Barry John en Rob langzaam een beetje weg bij de rest van het veld. In de derde ronde remde John een beetje te laat, waardoor hij erg wijd ging in een bocht. Rob profiteerde, en pakte de 2e plek weer terug. Een aantal ronden later wist hij ook Barry in te halen voor de leiding. Achter de kopgroep streden Gert-Jan en Dannie met elkaar om de 4e plaats en zij hadden op hun beurt weer een klein gat geslagen naar Marco en Samuel die daar achter reden.
Aan kop van het veld maakte Rob een foutje, waardoor hij eerst naar de derde, en vervolgens naar de vijfde plek terugviel, vlak achter Gert-Jan en Dannie die in een fel gevecht verwikkeld waren voor de 3e plek. Dat gevecht ging rondenlang door, maar uiteindelijk was het Dannie die Gert-Jan wist in te halen. Aan kop had Barry de leiding voor John die op de 2e plaats reed. Zij zaten redelijk dicht bij elkaar, met een paar seconden voorsprong op Dannie, Gert-Jan en Rob. Marco en Samuel reden op hun beurt daar weer achter, met daarachter Chris. De eerste helft van de race zat de top-8 allemaal nog in dezelfde ronde.
Halverwege de race wist Rob Gert-Jan weer in te halen en daarmee was hij terug op de 4e plaats. Marco Diepeveen had ondertussen de pech dat vlak voor hem aan het einde van het rechte stuk een achterblijver gespind was. Hij kon hem niet meer ontwijken en knalde tegen de auto van Ed aan. Daarbij liet de verbinding met de accu los, waardoor Marco de eerste uitvaller was. Enkele rondes later viel Gert-Jan ook uit door een crash. Op tweederde van de race verloren tegelijkertijd zowel de auto van John als de auto van Chris een wiel. Beiden verloren wat tijd om het wiel weer vast te zetten en ze vielen daardoor ver terug.
Barry reed nog steeds aan de leiding, en Dannie was druk bezig het gat dicht te rijden. Kort daarachter reed Rob,  gevolgd door Samuel. John en Chris waren door hun verloren wiel teruggevallen naar de 5e en 6e plaats. Ed reed 7e en Wilbert reed op de 8e plaats. In de laatste 5 minuten van de race had Dannie het gat naar Barry dichtgereden. Bij het gevecht om de leiding verremde Dannie zich, waardoor hij de auto van Barry op een ongelukkige manier in de rondte tikte. Hij wachtte nog netjes met verder rijden totdat de auto van Barry ook weer terug op de baan gezet was, maar bij Barry was de achter draagarm losgeschoten waardoor hij niet meer verder kon. Daarop besloot Dannie zijn auto ook in de pits te parkeren. De rijders achter Barry en Dannie hadden hierdoor mazzel. Rob schoof op naar de 1e plaats, Samuel naar de 2e plaats, en John naar de 3e plaats. Dat werd ook de eindstand. Chris werd 4e en Ed pakte op zijn eerste race de 5e plaats. Hiermee hebben we nu uit 6 races 6 verschillende winnaars.
De volgende race is in het weekend van 22/23 september op het circuit van RACO2000 in Utrecht. Dat is tevens de laatste race van het seizoen, waarin het kampioenschap beslist wordt.
Rob en Marco kunnen het kampioenschap nog winnen, en zowel John als Dannie kunnen nog de tweede plek in het eindklassement van Marco overnemen.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu