Race 6 MRG Genk - One5Mini

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Races > 2017
7 oktober: trainingsdag
We hadden een mooi aantal inschrijvingen voor deze laatste race van het seizoen in Genk: 12 inschrijvingen. Helaas hadden we één ziekmelding, maar met de 11 overgebleven rijders hadden we een mooie opkomst. Almar Boumans reed dit seizoen voor het eerst weer mee, en ook de drie nieuwe rijders die vorige race in Apeldoorn hun eerste race reden: Gert-Jan, Wilbert en Dannie, waren ook van de partij.
Alle rijders waren op de zaterdag aanwezig om de nodige trainingsrondjes te maken. In vorige jaren was het asfalt hier erg glad, maar de organisatie had de toplaag van het asfalt wat grover geslepen, en er was nu beduidend meer grip dan de voorgaande jaren.
In de ochtend kon er nog op een droge baan getraind worden, maar aan het eind van de ochtend begon het te regenen, en de rest van de zaterdag is de baan nat gebleven. Op de natte baan werd er beduidend minder gereden dan op de droge baan.
Omdat voor een boel rijders Genk de race is die het verst weg is, had meer dan de helft van de rijders een hotel geboekt. Op de zaterdagavond zijn  John, Barry, Wilbert, Rob, Marco en Jorg –de kampioen van vorig jaar-, ’s avonds in Genk nog in een restaurantje wezen eten en dat was een zeer gezellige avond!
8 oktober: raceday
Kwalificaties:
Op de zondag was iedereen extra vroeg opgestaan. De meeste deelnemers waren al vóór 07:00u op het circuit, want in de kantine had de organisatie een TV hangen, waarop iedereen de GP van Japan kon kijken.
De ochtend was droog, maar de baan was nog nat. We moesten de kwalificaties dus op een natte baan rijden. Omdat een natte baan minder grip heeft, had een aantal rijders de 5000 rpm koppelingsveer gemonteerd, om iets rustiger op te kunnen trekken.
In de eerste kwalificatieheat kwamen de snelste rondetijden niet onder de 30 seconden. Rob was het snelst, en Tijmen was 2e.
Ondertussen begon de baan al flink op te drogen, en er kwamen langzaamaan wat droge plekken op de baan. In de tweede kwalificatieheat waren de snelste rondetijden al in de 24 seconden, en was Tijmen het snelst, gevolgd door Rob en Barry op de 2e en 3e plaats.
zo’n 30 seconden.
Tijdens de lunchpauze begon het héél hard te regenen, en de bijna droge baan was binnen de kortste keren weer zeiknat. Omdat toch niemand meer in die zeiknatte condities zou proberen om hun kwalificatietijden te verbeteren, is besloten om de 3e kwalificatieheat te laten vervallen, en om meteen met de finale te beginnen. Tijmen op pole position, gevolgd door Rob, Barry en John.
Race:
We reden de finale dit keer met 11 rijders. Dankzij de flinke regenbuien reden we op een erg natte baan, maar het regende niet meer.
De start van de race verliep vrij netjes. Iedereen reed voorzichtig weg, want als je op zo’n natte baan met volgas wegrijdt, sta je héél snel achterstevoren. Tijmen kwam als eerste de eerste bocht door, maar hij nam de volgende bochten erg ruim. Rob zag zijn kans schoon, en nam in de eerste ronde de leiding over door in de binnenbocht Tijmen in te halen. Barry kende niet zo’n goed begin, want hij verloor in de eerste ronde een aantal plaatsen. In de eerste paar ronden van de race hadden de rijders een beetje moeite met de natte baan, want een aantal auto’s gleed van de baan af en de baaninzetters moesten rennen om die auto’s zo snel mogelijk weer terug op de baan te zetten.
Almar kende een sterk begin van de race. Van een 9e startpositie wist hij naar de 3e positie op te rukken, samen met Pedro die 4e reed. Tijdens de natte kwalificaties reed Tijmen erg sterk, maar in de race kon hij zijn tempo uit de kwalificaties niet vasthouden, en Almar begon hij Tijmen onder druk te zetten voor de 2e plaats. Ook Pedro reed in dit groepje. Rob begon ondertussen langzaam een voorsprong op te bouwen.
In ronde 4 schoot Pedro van de baan, en raakte hij een boel tijd kwijt. Almar wist de tweede positie over te nemen van Tijmen. Door de natte baan was er een wat groter verschil in rondetijden dan we zien tijdens droge races en al snel werden de eerste rijders op een ronde achterstand gezet. Dannie die in Apeldoorn tijdens zijn eerste race nog om de podiumplaatsen streed was een van de eersten die op een ronde achterstand gezet werd. Halverwege de race werd ook Tijmen doe op de 3e plek reed op een ronde achterstand gezet. Almar reed erg sterk nadat hij in de kwalificaties nog veel moeite had met de natte baan. Hij reed ongeveer even snel als Rob en probeerde het gat van ongeveer 8 seconden dicht te rijden. Pedro had ondertussen problemen gekregen met zijn rem die soms vastsloeg. Hierdoor zakte hij erg ver terug. In het middenveld was er een mooi gevecht gaande tussen John, Gert-Jan, Marco en Barry. Zij reden op plekken 4 tm 7, en bij hen was het constant stuivertje wisselen. Uiteindelijk was het daar Barry die aan het langste eind trok, en hij finishte op de 4e plek, gevolgd door Marco. Gert-Jan en John kwamen bijna gelijktijdig over de finish op de 6e en 7e plaats. Het verschil tussen hen was 0,01 seconde. Tijmen kwam als 3e over de finish. Almar had Rob niet meer in kunnen halen en kwam als 2e over de finish, in dezelfde ronde als Rob die de race won.
Door deze overwinning heeft Rob het kampioenschap gewonnen met een kleine voorsprong van 20 punten op Tijmen, die met zijn drie overwinningen ook een erg sterk kampioenschap gereden heeft. De beslissing voor de 3e plek in het kampioenschap viel ook pas in de laatste race. Barry wist met 20 punten voorsprong op John de 3e plek in het kampioenschap te pakken.
De seizoensafsluiting en prijsuitreiking is eind oktober / begin november. Volgend jaar is de One5Mini cup weer terug. Begin 2018 wordt de 2018 racekalender gecommuniceerd, en worden eventuele aanpassingen in het regelement gecommuniceerd.
Groet,
Rob Latten
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu