Race 3 de Baanbrekers - One5Mini

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Races > 2017
Raceverslag One5Mini cuprace 3: Rucphen
Zaterdag 1 juli: Training
De zaterdag was zoals altijd beschikbaar als trainingdag om de baan te leren kennen. Reuze handig, want voor een aantal deelnemers was het de eerste keer dat ze op deze baan reden. En daarnaast was ook Hans Frenks na een aantal races afwezigheid weer van de partij. De baan in Rucphen was aan het begin van de ochtend nat, dus het was flink glibberen op de baan. Gedurende de dag viel er steeds een beetje regen, waardoor het pas tot het eind van de middag duurde voordat de baan ècht begon op te drogen. Samuel, die zijn caravan op het terrein van Mac de Baanbrekers had geparkeerd voor het weekend, kon nog tot ’s avonds laat trainen, dus hij was een van de weinigen die op een echt droge baan heeft kunnen oefenen.
Zondag 2 juli: Raceday
De kwalificaties
Voor deze race was er een aantal oude bekenden weer van de partij. Marco Diepenveen, Pedro Heidendal en Hans Frenks waren voor het eerst dit seizoen weer van de partij.
Op de zondag begonnen we net als op de zaterdag met een natte baan. Rob zag bij dat zijn aandrijfriem flink versleten was, en besloot deze te vervangen. Hij was nèt op tijd klaar voor de eerste kwalificatiesessie. Vanwege de natte baan besloot een aantal rijders nog niet te gaan rijden, omdat ze hoopten op een drogere baan voor de latere kwalificatiesessies. In die eerste kwalificatiesessie was het flink glibberen, en Marco Diepenveen die baaninzet deed, had het erg druk met het terugzetten van auto’s op de baan.
Voor de tweede kwalificatiesessie was de baan nog steeds nat, en gedurende de sessie begon het nog flik te regenen. Pedro had zijn auto uitstekend afgesteld voor nat weer, want hij was in die sessie beduidend sneller dan de rest. Voor de laatste kwalificatiesessie was het weer flink verbeterd, en alle mini’s reden hun laatste kwalificatiesessie op een opdrogende baan. Voor die omstandigheden had Rob zijn auto het beste afgesteld, want in die laatste sessie –waarin iedereen hun tijden wist te verbeteren- was hij het snelst, en wist hij de eerste startplaats te veroveren, gevold door Barry en Niels op de 2e en 3e startplaats
De race -1-
Rob mocht vanaf de eerste startplaats vertrekken, en iedereen leek goed de eerste ronde door te komen. In de eerste paar minuten van de race kon Rob een kleine voorsprong opbouwen. Daarachter was Pedro aan een opmars begonnen, en had de 2e plaats overgenomen, en ook Marco was begonnen aan een opmars. Na ongeveer 5 minuten racen, gleed Rob een beetje dwars bij het opkomen van het rechte stuk, en kwam daarbij op zijn zijkant te liggen. In de tijd die het kostte zijn auto weer op z’n 4 wielen te zetten werd hij ingehaald door Pedro, Marco, Barry en John. Pedro wist een kleine voorsprong op te bouwen op zijn achtervolgers, en Rob begon aan een inhaalrace, en wist John, Marco en Barry weer in te halen, maar het inhalen van Pedro ging een uitdaging worden, want die lag een halve ronde voor. Ondertussen had Barry wat problemen gekregen met zijn achterwielophaning, en hij viel ver terug.
En toen riep de wedstrijdleiding om dat de race gestaakt moest worden omdat de PC van de telling was vastgelopen. 15 minuten pauze voordat de race opnieuw gestart moest worden.
De race -2-
In de pauze voor de race werden de auto’s allemaal weer bijgetankt, en werd ook snel nog wat reparaties aan de auto’s van Barry en Niels doorgevoerd.
Ook de tweede start ging goed, en Rob wist zijn eerste positie vast te houden bij de start, gevolgd door Barry en Pedro. Pedro had goed de snelheid in zijn auto, want na enkele rondes wist hij Barry voorbij te gaan voor de 2e plaats, om meteen Rob onder druk te zetten voor de eerste plaats. Na enkele rondes wist Pedro de leiding over te nemen, maar daar kon hij helaas niet lang van genieten. Op het rechte stuk kwam een van zijn achterwielen los, en hij raakte een aantal ronden kwijt doordat hij zijn wiel weer moest vastzetten. Pedro kon aan een inhaalrace beginnen. Barry bleef goed in het spoor van Rob, en wist heel langzaam maar zeker het gat naar Rob dicht te rijden. Ondertussen Kwam ook bij Niels zijn achterwiel los, en ook hij raakte wat tijd kwijt om zijn wiel weer vast te zetten. Hij kon eerst zijn wiel niet vinden, maar dat bleek zich binnen de body van zijn auto te hebben verstopt. Samuel had ondertussen ook een kleine aanrijding, waarbij het schuim van zijn bumper verschoof, en zijn voorwiel blokkeerde. Dat kostte Samuel ook flink wat tijd, waardoor hij een stuk terugviel.  Pedro was ondertussen de snelste op de baan, en hij was hard op weg om zijn achterstand weer goed te maken. In zijn inhaalrace wist hij Barry en Rob in te halen om een ronde achterstand goed te maken. Op driekwart van de race had Barry het gat naar Rob dichtgereden, en probeerde hij de leiding over te pakken. Rob probeerde Barry het zo moeilijk mogelijk te maken om in te halen door zo veel mogelijk de binnenbochten te verdedigen. Dat ging een aantal ronden goed, totdat Barry bij het ingaan van een bocht Rob van achteren aantikte, en op zijn dak legde. Barry bleef netjes wachten tot de auto weer op zijn wielen was gezet, zodat het gevecht om de leiding kon worden voortgezet. Hiervan profiteerde Pedro, en hij wist weer een ronde achterstand goed te maken. In de laatste ronden wist Rob weer weg te lopen bij Barry, en daarmee pakte hij zijn eerste overwinning in de One5Mini cup, met Barry op de 2e plaats, en Pedro op de 3e plaats.
In de stand om het kampioenschap heeft Rob zijn leiding iets verder uitgebouwd, en delen John en Barry de 2e plaats met evenveel punten.
De volgende race is op 19/20 augustus bij EVMC in Velp. Dat is de eerste keer dat de Mini’s op dat circuit gaan rijden.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu