Race 1 de Baanbrekers - One5Mini

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Races > 2018
Zaterdag 7 april: Trainingsdag voor de eerste One5Mini race van 2018.
We zijn te gast bij MAC de Baanbrekers in Rucphen en het is heerlijk weer om buiten te zijn met de Mini's: warm en zonnig!

De opkomst is goed, er zijn 12 mini rijders gekomen voor de trainingsdag. Onder de rijders vinden we oudgediende Chris Lukassen die na één race met de gastenmini in 2017 gedurende de winterperiode weer een Mini heeft aangeschaft. Daarnaast zien we ook een helemaal nieuw gezicht. Jim van Elten rijdt dit weekend zijn eerste One5Mini race.
Er worden flink wat trainingsrondjes gereden. Veel rijders geven aan dat de auto's weinig grip op de achterwielen hebben, dus er wordt flink gesleuteld om de afstelling van de auto's te verbeteren.

Zoals gebruikelijk valt de One5Mini race samen met het NK 1/5 Toerwagens, dus bij tijd en wijle is het erg druk op de baan. De mini's rijden hun trainingsrondjes samen met de toerwagens, en zoals gebruikelijk op een circuit met veel grip, zijn de toerwagens 1 a 2 seconden per ronde sneller.
Tijdens een van zijn trainingsrondjes komt Samuel Bod overdwars op de baan te staan, vlàk voor een toerwagen die met volgas achter hem aan reed, en hem ongelukkig in de zjikant raakt. Resultaat is een kapotte stuurservo, lipo, losgerukte tank, en wat klein plastic. Barry en John hadden ook wat technische problemen, dus er werd tot zaterdagavond laat gesleuteld om de auto's weer in orde te krijgen.

Zondag 8 april: Raceday!
Samuel was er helaas niet meer bij, maar we waren toch nog steeds met 12 deelnemers in de Mini klasse, een mooi aantal. Barry had zijn auto inmiddels weer helemaal in orde, maar John had nog wat moeite om zijn aandrijflijn weer helemaal soepel te krijgen. Gelukkig hielp Ralf John mee met het sleutelwerk, en gedurende de ochtend werd de auto van John steeds beter!

Tijdens de kwalificaties wordt het al snel duidelijk dat Almar en Ralf hun Mini's het beste voor elkaar hebben. Zij wisselen elkaar tijdens de kwalificatiesessies steeds af als snelste, maar uiteindelijk weet Ralf de pole position te veroveren, voor Marco Diepeveen en Dannie de Waard. Tussen de kwalificatiesessies door worden de Mini's ook nog even allemaal voorzien van de nieuwe cupstickers met daarop de sponsors.
Helaas heeft Barry aan het eind van de kwalificaties een technisch probleem, en hij besluit de race te laten lopen. Daarmee zijn er 11 deelnemers over voor de finale. Na kort overleg wordt er unaniem besloten dat we de geplande halve finale laten vervallen, en dat we met 11 rijders in de finale van start gaan.

Bij de start komen Ralf en Almar goed weg. Ralf behoudt bij de start de leiding en slaat een flink gat naar de achtervolgende groep. Alleen Almar kan het tempo van Ralf bijhouden. In de beginfase schieten er in het midden en achterveld wat auto's het gras in, waardoor de baaninzetters flink moeten rennen om de auto's allemaal weer terug op de baan te zetten. In de beginfase moeten Jim, Wilbert en Dannie een reparatie aan hun mini doorvoeren, waardoor ze ver terugvallen. Na een minuut of 5 rijdt Rob op de derde plaats achter Ralf en Almar, met Marco Diepenveen en Niels Foolen op de 4e en 5e plaats. In het midden gedeelte van de race zijn er weinig positiewisselingen. Ralf en Almar zijn een klasse apart. Zij zijn een stuk sneller dan de rest. Terwijl zij de rest op een ronde achterstand zetten blijft Almar in het spoor van Ralf. Vlak voor het eind van de race knapt bij Rob de aandrijfriem, waardoor hij op de derde plaats liggend uitvalt. Marco en Niels pakken hierdoor de 3e en 4e plaats achter Ralf die de race wint, gevold door Almar op 6 seconden achterstand op de 2e plaats.  Voor Niels is de 4e plaats zijn beste resultaat in de One5Mini cup tot nu toe.

De volgende race is op 26/27 mei. Dan zijn we te gast bij MRG in Genk (BE).


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu